Tomaten är ett självklart inslag på våra matbord. God till det mesta och användbar på massor av olika sätt – men också en formidabel källa till vitaminer och andra viktiga näringsämnen. Men visste du att näringsämnen från tomat som en del av sund livsstil också kan bidra till att upprätthålla en god hjärthälsa? I denna artikel finner du allt du vill veta om tomater.
Tomaten brukar i livsmedelssammanhang räknas som grönsak men är egentligen, om man ska vara noga, ett bär. Den runda välsmakande tomaten är bäret från tomatplantan (Lycopersicon esculentum) som kan ätas med både skal och kärnor.
Tomatens ursprung är Sydamerika och de ursprungliga tomatsorterna var små och åts som bär av inkafolket. Till Europa kom tomaterna under 1600-talet med spanjorerna och till Sverige kom tomaten på allvar under senare delen av 1800-talet.
Alltid rätt
Men vad är det då som gjort tomaten så älskad och uppskattad i så många olika sammanhang? Först och främst är det förstås för egenskaper som smak, konsistens och användbarhet i matlagning. Tomater kan tillagas och varieras i det oändliga och uppfinningsrikedomen genom åren har varit enorm. Från utbudet av olika tomatsorter till olika beredningar och maträtter. Klicka här för att finna en skatt av läckra tomatbaserade recept.
Näringsbomb
Samtidigt är tomaten en viktig källa till vitaminer och näringsämnen, även om innehållet i olika sorter kan variera väsentligt. Variationen kan vara så stor som mellan 2 och 10 mg per 100 gram tomater. En bra grundregel är att ju rödare tomaten är, desto nyttigare är den. Det röda färgämnet i tomaten utgörs nämligen av den kraftfulla antioxidanten lykopen. Ju rödare tomaten är, desto mer lykopen innehåller den. Allra mest lykopen blir det om tomatsorten är den rätta och tomaten får mogna på kvist. Det innebär att färska tomater helst ska vara närodlade och gärna ekologiska – eller tillagade och extraherade så tätt inpå skörd som möjligt. Här finner du en informationsspäckad artikel om tomater, deras innehåll och egenskaper.
Ökad koncentration
Värt att veta är också att tillagad tomat ofta innehåller högre halter av lykopen än färska tomater. Det beror på att lykopenhalten ökar vid upphettning och mixning av tomater.
Andra näringsämnen från tomat är vitamin C (100 gram tomat ger ca 19 procent av det rekommenderade dagsintaget), Vitamin A (5,4 %), Vitamin B6 (7,1 %), Vitamin E (5,8 %) och Vitamin K (4 %).
Mineralrik
Viktiga mineraler som ingår i tomat är kalium (viktigt för hjärtats funktion) (12 % av RDI), Fosfor, (3,3 %), och Magnesium (2,4 %). Tomater innehåller även nyttiga fibrer, som är viktiga för matsmältning och bakteriefloran i mag- och tarmsystemet.
När du behöver eller vill ha tillskott
Även om tomater är gott och ingår i många maträtter så kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder av de nyttiga näringsämnen tomaten innehåller. Kosttillskottet SanoKardio kan då vara ett bra komplement.
Unikt näringskomplex
SanoKardio innehåller ett tomatnäringskomplex bestående av fytosteroler, betakaroten och lykopen i exakta proportioner. Dessutom är vitamin B1 (tiamin) tillsatt. Produkten är särskilt utformad för att kunna bidra till att upprätthålla en god hjärthälsa*. De tomater som används för utvinning av extraktet till SanoKardio är av högsta kvalitet och noggrant utvalda. Tomaterna odlas under gynnsamma förhållanden och hanteras i en kvalitetssäkrad process för att ta till vara alla de viktiga näringsämnena.
Skräddarsytt tomatkomplex
I SanoKardio ingår ämnen som lykopen och betakaroten, som tillsammans med vitamin B1, tiamin, kan bidra till att minska olika riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom*. SanoKardio är utformad för bästa effekt och för att vara lätta att hantera i vardagen:
- En tablett räcker för att täcka dagsbehovet.
- Patentskyddad och prisvinnande kombination av olika antioxidanter från tomat tillsammans med tiamin.
- Kliniskt testad – bevisad effekt.
- Hållbar och kvalitetssäkrad produktionsprocess.
- Innehåller ingen GMO-gröda
Samtliga ingredienser är, enligt amerikanska Food & Drug Administration, FDA, dokumenterat säkra.
Visste du att…
… den största tomat som finns registrerad vägde nästan 4,4 kilo? Den skördades på en gård utanför New York hösten 2019.
… att den största kända tomatplantan täckte en yta på 85 kvadratmeter? Plantan drevs upp på ön Hokkaido i japan och rekordet uppmättes 350 dagar efter fröet hade såtts, enligt uppgift från Guiness rekordbok.