Vad du dricker kan göra stor skillnad för att hjärtat ska må bra. För mycket söta drycker leder lätt till övervikt och ökade risker för hjärtat. Vatten, kaffe, te och osötade juicer med mycket antioxidanter är bra val för hjärtat.
Drycker tas upp snabbt av kroppen och påverkar därmed i hög grad vårt välmående. I bästa fall ger dryck ett välbehövligt energi- och näringstillskott. I sämsta fall för mycket socker som omvandlas till fett i levern. Vilket i sin tur kan leda till förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Vatten universaldrycken
Vatten är på många sätt den perfekta måltidsdrycken. Kallt vatten släcker törsten, fyller på depåerna med vätska och ger ingen onödigt blodsockerhöjande effekt.
Genom att lägga till en citronskiva eller annan frukt- eller bärsaft kan du dessutom få ett bra tillskott av näringsämnen och antioxidanter.
Lagom är bäst
Det finns dock en utbredd myt om att ju mer vatten, desto bättre. Sanningen är att för mycket vatten kan vara livsfarligt.
Njurarna kan bara hantera omkring 16 ml vatten per minut. Dricker du för mycket för fort kan den ömtåliga elektrolytbalansen i kroppen rubbas, vilket kan leda till livshotande ödem i hjärnan. Under normala förhållanden behöver du mellan 1,5–2 liter vatten per dygn.
Att tänka på vid träning
Vid hård träning och om du anstränger dig i hög värme kan det behövas mer vätska. Men då är det viktigt att du också tillför salter, mineraler och näringsämnen, exempelvis via vätskeersättning.
Kaffe bra — i rätt mängd
Kaffe och te har också visat sig ha en gynnsam effekt för hjärtat – åtminstone i måttliga mängder. Det visar en sammanställning av resultat från den stora Framingham-studien i USA.
I studien finns omfattande data om sambandet mellan mat- och dryckesvanor och hjärtproblem hos fyra generationer amerikaner.
Sammanställningen visar att de som drack kaffe löpte mindre risk att råka ut för exempelvis stroke eller hjärtsvikt.
Här går koffeingränsen
Andra studier visar att måttliga mängder kaffe (upp till 3-4 koppar per dag) kan minska risken för rytmstörningar i hjärtat. Dock tycks det finnas en gräns vid omkring 6 koppar kaffe per dag.
Allt enligt data från en populationsstudie på 347 000 individer. Dricker du mer än 6 koppar om dagen ökar risken för arytmier.
Se upp med energidrycker
Värt att komma ihåg är att många energidrycker innehåller höga halter av koffein. Ofta motsvara 3-4 kaffekoppar. Det finns med andra ord anledning att vara extra försiktig med energidrycker om du vill skona hjärtat.
Vin kan vara gynnsamt
Hur är det då med vinet? Flera studier har visat att 1–2 glas om dagen är gynnsamt för en god hjärthälsa. Andra studier visar att det endast är rött vin i måttlig mängd som kan vara gynnsamt för hjärtat.
Men en färsk studie som publicerats i ansedda British Medical Journal visar att en måttlig alkoholkonsumtion kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.
Lagom är bäst
Studien, som bygger på data från 1,9 miljoner friska vuxna brittiska individer, visar samtidigt att en hög alkoholkonsumtion påtagligt ökar risken för hjärt- och kärlbesvär. Med andra ord: lagom är bäst!
Unik kombination
Kaffe och vin är drycker som innehåller höga halter antioxidanter. Är du osäker på om du får i dig tillräckligt mycket antioxidanter via mat och dryck kan SanoKardio fungera som ett bra tillskott.
SanoKardio innehåller en unik kombination av antioxidanter från tomat, såsom lykopen, betakaroten och E-vitamin, i kombination med hjärtvitaminet tiamin. På grund av sitt innehåll är SanoKardio ett bra hjälpmedel för alla som vill värna extra om hjärtat*. Läs mer om SanoKardio här.