Investera i ditt hjärta – och din framtid

Hälsosam livsstil för god hjärthälsa

Hjärtat är fantastiskt! Vi tänker sällan på det, men det borde vi verkligen göra – långt innan något händer.

Hjärtat är ett imponerande organ som pumpar liv i varje cell och organ i din kropp. Hela livet.

På bara ett dygn hinner ditt hjärta slå omkring 90 000 gånger. Det betyder drygt 30 miljoner slag varje år. Under ett helt liv upp mot 2 500 000 000 gånger. Hela 2,5 miljarder slag!

Det är inte bara hjärtat som ska hålla för påfrestningar under ett långt liv, glöm inte bort alla de blodkärl som leder till och från hjärtat.

Kärlen räcker runt klotet

Totalt har kärlsystemet en längd på över 4 000 mil. Det motsvarar nästan ett helt varv runt jordklotet. Vi har omkring 5 liter blod som cirkulerar via hjärtat tre gånger per minut vid normal ansträngning. Det motsvarar 900 liter per timma. Allt för att viktiga organ som hjärna, lungor, mag- och tarmsystem ska fungera – men också för att försörja cellerna med syre och energi ända ut i fingertopparna och tåspetsarna.

Hjärtat är fantastiskt – en genialisk konstruktion

Hjärtat och cirkulationssystemet är en fantastisk konstruktion med en smått otrolig kapacitet och hållbarhet. Men som med alla komplexa system, så är det känsligt för störningar. Även små störningar kan få stora konsekvenser. Trots stora framsteg inom hjärtmedicinen är hjärt- och kärlsjukdomar fortfarande den i särklass vanligaste dödsorsaken. Betydligt vanligare än exempelvis cancersjukdomar. Var tredje svensk som avlider gör det på grund av störningar i hjärta och cirkulationsorgan

Viktiga val i vardagen

Risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar beror till viss del på ärftlighet – men i högsta grad också på hur vi tar hand om vår kropp och vårt hjärta. Det är med andra ord mycket du kan göra själv för att förebygga hjärt- och kärlbesvär. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad, både på kort och lång sikt.

Det är aldrig för sent

Bäst av allt – det är aldrig för sent att lägga om till en livsstil som får ditt hjärta och dina kärl att behålla sin funktion långt upp i åldrarna.

Därför vill vi gärna uppmana dig att ge ditt hjärta lite extra kärlek. Det är både ditt hjärta och du själv värd!

SanoKardio – sömn för god hjärthälsa Foto: Shutterstock

10 hjärtvänliga tips:

1. SÖMN

En god och sammanhängande sömn är en viktig nyckel till välmående och god hälsa. Ny forskning visar att redan kortare perioder av dålig sömn kan öka risken för hjärtohälsa. Till exempel är sambandet mellan dålig sömn och högt blodtryck tydligt. Det visar en studie som följde 500 individers sömnmönster under fem år. När sömnen blir störd påverkas också hjärna och kropp negativt. Det är på natten återhämtningen ska ske och störs den processen märks effekten snabbt. Vi blir trötta, okoncentrerade och stressnivån i kroppen ökar.

Här hittar du goda råd om hur du kan sova bättre – och därmed även må bättre.

2. NEGATIV STRESS

När vi stressar mycket under lång tid går signalsystemet i kroppen upp i konstant ”nödläge”. Därmed försämras immunförsvaret och kroppen blir mer känslig för inflammationer, bland annat i blodkärlens väggar. Något som i sin tur ökar risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett överaktivt stressystem kan också bidra till ökad oxidativ stress som kan leda till cellskador och inflammationer i bland annat blodkärlen. Här kan tillskott av antioxidanter bidra till att kroppen kan stå emot den skadliga oxidativ stressen bättre. Här kan du läsa mer om oxidativ stress.

Därför är det viktigt att på många olika plan minimera och hantera negativ stress, exempelvis genom avslappning, motion och sociala aktiviteter som dans och umgänge. Läs mer om stress här.

3. NYTTIGA MÅLTIDER

Via maten får vi i oss allt det kroppen – och hjärtat – behöver för att fungera. Men vissa ämnen är särskilt viktiga för att vi ska få energi, må bra och hålla oss friska. En grundregel är att äta varierat med mycket frukt, bär och grönt på tallriken.

Fett är livsviktigt och olika typer av fettämnen är vitala för att viktiga processer i kroppen ska fungera. Det gäller även kroppsegna fettämnen som kolesterol som spelar en avgörande roll för att vi ska må bra, och för att kroppens olika organ ska fungera. Kraftigt förhöjda kolesterolvärden och höga halter av oxiderat LDL, stora blodfettmolekyler som oxiderat, kan dock utgöra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att äta grönsaker med mycket antioxidanter kan du hålla tillbaka bildningen av skadliga fria radikaler i kroppen och därmed även minska risken för att det ska bildas höga halter av oxiderat LDL i blodet. Läs mer här.

Frukt & Bär – äkta hjärtevänner

Det finns viktiga näringsämnen och antioxidanter i frukt och bär. Ämnen som kan vara bra för hjärtat. 

 

4. FRUKT & BÄR

Frukt och bär innehåller vitaminer, antioxidanter, mineraler, kalium och folater – alla livsnödvändiga ämnen som behöver fyllas på regelbundet. Plus då viktiga fibrer som gör att upptaget i tarmen sker i en hälsosam takt. En bra grundregel är att äta frukter med skal. Skalet är ofta extra rikt på antioxidanter och fibrer. Det är också skälet till att bär, som ofta innehåller höga halter av nyttiga färgämnen i skalen, anses vara nyttigare än stora frukter eller frukter där man tar bort skalet.

Flera studier visar att ett dagligt intag av frukt, bär och grönt kan minska risken för stroke och hjärtinfarkt. Det finns också studier som visar att den som äter mycket frukt kan sänka sitt blodtryck, minska oxidativ stress samt förbättra blodsockerkontrollen. Läs mer om hur du kan påverka ditt blodtryck genom vad du äter här och här.

5. VATTEN

Vad du dricker kan göra stor skillnad för att hjärtat ska må bra. För mycket söta drycker leder lätt till övervikt och ökade risker för hjärtat. Kaffe, te och osötade juicer med mycket antioxidanter kan vara bra val för hjärtat. Vatten är på många sätt den perfekta måltidsdrycken. Kallt vatten släcker törsten, fyller på depåerna med vätska och ger ingen onödigt blodsockerhöjande effekt. Läs mer här.

6. ALKOHOL

De flesta förknippar alkohol med fest och firande. Och visst måste vi kunna få unna oss att ta ett glas vin eller en öl då och då. Alkohol, och då särskilt rött vin, kan i måttliga mängder till och med minska risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Att dricka för mycket och för snabbt kan dock vara rejält påfrestande för hjärtat. Ett bra tips är därför att dricka måttligt och äta samtidigt, det gör att kroppen lättare kan ta hand om alkoholen.

Visste du förresten att du genom att avstå från alkohol under så kort tid som 1-2 veckor kan bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck? Läs gärna mer om det här.

 

Fimpa för hjärtats skull

7. TOBAK

Rökning är en av de vanligaste orsakerna till hjärt- och kärlproblem. Trots det röker 7 procent av alla svenskar – och det är fler kvinnor än män som är rökare.

Hjärt- och kärlsjukdomar, KOL, lungcancer och astma är några av många kända hälsorisker som förknippas med rökning. Som rökare löper du 5 gånger så hög risk att råka ut för en hjärtinfarkt redan innan du fyller 50. För 50+are är risken att drabbas av hjärtinfarkt 3 gånger så hög som för en icke-rökare. Det positiva är dock att kroppen har en fantastisk förmåga att återhämta sig även om du har rökt mycket och länge. Visste du exempelvis att blodtrycket och puls sjunker redan 20 minuter efter sista cigaretten? Eller att risken för hjärtinfarkt minskar redan efter ett dygns uppehåll. Läs mer här.

8. MOTION

En aktiv livsstil betyder mycket för orken och humöret, och för hjärtat. Det framgår av en lång rad studier. En amerikansk studie på 27 000 kvinnor visade att risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdom var upp till 41 procent mindre hos kvinnor som motionerade regelbundet. Men även kvinnor som var fysiskt aktiva i bara två timmar per vecka noterade en 27-procentig riskminskning. Samtidigt kunde man se att ju fler livsstilsförändringar kvinnorna gjorde, desto mindre risk löpte de att råka ut för hjärt- och kärlhändelser. De som lade om sina kostvanor, rörde på sig mer, drack mindre alkohol och slutade röka löpte sammantaget 91 procent mindre risk att råka få hjärt- och kärlproblem.

Varje litet steg åt rätt håll kan med andra ord göra skillnad. Vad kan du göra för att hjälpa ditt hjärta – och ytterst dig själv – att må bra även i morgon och längre fram i livet? Här kan du läsa mer om hur du kan komma igång med en mer aktiv livsstil.

9. KÄRLEK & OMTANKE

Ditt hjärta är fantastiskt och jobbar hårt för att du ska kunna leva ett långt och friskt liv. Därför finns all anledning att ägna sitt hjärta lite extra kärlek och omtanke. Det gör du bäst genom en varierad kost, regelbunden motion, god sömn, minskad negativ stress, måttlighet med alkohol och avhållsamhet från tobak. Glöm dock inte att kärlek är bra för mycket, även för hjärtat. I en studie publicerad så sent som 2016 konstaterades att personer utan kärleksfullt stöd från nära och kära löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlrelaterade besvär.

Det går med andra ord att leva ett rikt och aktivt liv utan att ge avkall på livets goda! Läs mer här.

 

SanoKardio – För god hjärthälsa*

10. SanoKardio

SanoKardio är ett kosttillskott, skräddarsytt för att upprätthålla en normal hjärtfunktion och en god hjärthälsa*. Det innehåller ett patenterat extrakt som utvinns ur näringsrika tomater. Extraktet kombineras med tiamin, som bidrar till normal hjärtfunktion. SanoKardio innehåller även Vitamin E, en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Låt SanoKardio, tillsammans med övriga tips ovan, vara en del i din verktygslåda för god hjärthälsa. Läs mer om SanoKardio här.

Drick rätt och må bra

Vad du dricker kan göra stor skillnad för att hjärtat ska må bra. För mycket söta drycker leder lätt till...

Lyssna till ditt hjärta!

Hjärtat är ett fantastiskt organ. Under en genomsnittlig livstid slår hjärtat uppskattningsvis 2,5 miljarder...

Prova SanoKardio!

SanoKardio® är ett kosttillskott för god hjärthälsa* – baserat på klinisk forskning. Vi erbjuder flera olika köpalternativ.

Drick rätt och må bra

Vad du dricker kan göra stor skillnad för att hjärtat ska må bra. För mycket söta drycker leder lätt till...

Lyssna till ditt hjärta!

Hjärtat är ett fantastiskt organ. Under en genomsnittlig livstid slår hjärtat uppskattningsvis 2,5 miljarder...

Du kanske också gillar ...

0
    0
    Din varukorg
    Din varukorg är tomTillbaka