Det finns mycket du kan göra själv för att främja en god hjärthälsa. En viktig ”friskfaktor” är att göra vad man kan för att undvika ett högt blodtryck. Det kan du i hög grad påverka själv genom vad du äter och hur du lever – och genom att ha koll på blodtrycket. Med en egen blodtrycksmätare kan du enkelt och säkert mäta hemma.
Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige beräknas ha förhöjt blodtryck. Men med stigande ålder ökar risken och bland 65-åringar har närmare hälften ett för högt blodtryck. Det innebär att ju äldre vi blir, desto större är risken att blodtrycket stiger – och därmed risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett förhöjt blodtryck är nämligen den enskilt viktigaste riskfaktorn för hjärt- och kärlsjukdom.
Varför får man högt blodtryck?
Men varför stiger då blodtrycket hos en så stor del av befolkningen, även hos unga och medelålders? Och varför ökar blodtrycket ofta i takt med stigande ålder? Till viss del kan högt blodtryck bero på bakomliggande orsaker som ärftlighet, njursjukdomar och hormonrubbningar. Vissa läkemedel som p-piller, kortison och inflammationshämmande medel som NSAID kan också leda till hypertoni, högt blodtryck. Ju äldre vi blir desto mer försämras elasticiteten i blodkärlen. Det påverkar hjärtats pumpförmåga vilket i sin tur kan leda till att blodtrycket stiger och därmed en ökad risk för hjärt- och kärlohälsa.
Livsstil spelar stor roll
För de flesta personer med högt blodtryck går det dock inte att hitta en enskild orsak. Det handlar snarare om en kombination av olika faktorer som leder till att blodtrycket skjuter i höjden. Många av dessa faktorer har med livsstilen att göra. Livsstilsrelaterade riskfaktorer är exempelvis rökning, alkohol, osunda matvanor, för mycket sötsaker, för lite motion, övervikt och stress. Läs gärna mer om livsstil och friskfaktorer här.
Exempel på friskfaktorer som kan minska risken för högt blodtryck
- Regelbunden och god god sömn
- Mindre stress i vardagen.
- Sunda kostvanor med mindre socker och salt, mer grönsaker, frukt och bär.
- Välj vatten framför söta drycker och var måttlig med alkoholintaget.
- Bli rökfri – rökning är en av de allvarligaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom.
- Motionera regelbundet – gärna en halvtimma om dagen.
- Ta hand om dig själv och dina relationer. Personer utan kärleksfullt stöd från nära och kära löper större risk att drabbas av hjärt- och kärlrelaterade besvär.
Mät blodtrycket själv för att hålla koll
Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. Problemet är att högt blodtryck kan komma smygande och att det sällan ger några tydliga symptom. Därför kan det vara viktigt att hålla koll på trycket också mellan besöken i sjukvården. Därmed kan du upptäcka och behandla ett högt blodtryck i tid. Idag finns det enkla, effektiva och högkvalitativa blodtrycksmätare för hemmabruk som gör det möjligt att ha koll på trycket mer regelbundet.
Så här enkelt är det, 5 enkla steg:
- Vila i 10-15 minuter.
- Sätt dig på en stol med båda fotsulorna i golvet.
- Kavla upp ärmen och fäst manschetten ca 2 cm ovanför armbågen.
- Tryck på start och låt mätaren göra jobbet. Redan efter 30-40 sekunder är det klart.
- Tänk på att blodtrycket varierar över dagen. När du jämför värdet mellan olika dagar, gör då det med värden från ungefär samma tidpunkt.
Köp topptestad blodtrycksmätare
Hos oss kan du köpa marknadens mest använda och bäst testade blodtrycksmätare för hemmabruk. Omron är världsledande på blodtrycksmätare, såväl för hemmabruk som för användning inom sjukvården. Beställ här eller klicka på bilderna nedan för att läsa mer om 4 blodtrycksmätare vi gärna rekommenderar.
Fakta om högt blodtryck
- Högt blodtryck räknas i dag som en folksjukdom. Nästan var tredje vuxen svensk lider av högt blodtryck och närmare hälften av alla över 65 år ligger över rekommendationerna för ett normalt blodtryck.
- Blodtryck mäter man i mmHg (millimeter kvicksilver). Den första högre siffran, övertrycket, anger trycket när hjärtat pumpar ut blodet. Den andra siffran, undertrycket, anger trycket när hjärtmuskeln slappnar av.
- Ett normalt blodtryck hos en frisk person kan variera från 100-140/60-90 mmHg. Man bör rådgöra med läkare om man har högt blodtryck (över 140/90) vid upprepade mätningar.
- Vid lätt till måttligt förhöjt blodtryck kan du ofta normalisera värdena genom att förändra din livsstil. Vid ett blodtryck över 160/100 kan du behöva både livsstilsförändringar och medicinering.
- Viktigt att veta är att högt blodtryck sällan ger några tydliga symptom. Trötthet och huvudvärk kan vara symptom på högt blodtryck.
Högt blodtryck är en av de vanligaste riskfaktorerna för hjärtinfarkt och stroke. För personer med diabetes och hjärt- kärlsjukdomar är det särskilt viktigt att hålla blodtrycket i schack.
Tips för god hjärthälsa
Lägg till SanoKardio ett komplement till din normala kost. SanoKardio innehåller ett prisvinnande extrakt, Lycored Nutrient Complex, som utvinns ur näringsrika tomater. Extraktet kombineras med tiamin som bidrar till normal hjärtfunktion och energiomsättning. I extraktet finns även naturligt E-vitamin. E-vitamin är en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Läs gärna mer om SanoKardio här.
Just nu har du möjlighet att prova SanoKardio till ett mycket förmånligt pris. Ange kod ”SanoKardio50” i varukorgen så får du 50% rabatt på ditt första köp. Klicka här för att komma direkt till erbjudandet.