Hjärtat är ett fantastiskt organ. Under en genomsnittlig livstid slår hjärtat uppskattningsvis 2,5 miljarder slag. Ju lägre puls och blodtryck, desto längre tycks hjärtat hålla. Så visst är hjärtat värt lite extra omtanke så här i samband med Alla hjärtans dag.
Omkring 1,8 miljoner svenskar beräknas lida av förhöjt blodtryck, hypertoni. 60 procent av dessa, drygt en miljon individer, beräknas ha ett milt förhöjt blodtryck. Den vanligaste formen av högt blodtryck är så kallad primär hypertoni, där man helt enkelt inte kan visa på någon enskild orsak.
Kombination av orsaker
Här handlar det i stället ofta om en kombination av faktorer som ärftlighet, stress, salt-, socker- och fettrik kost, låg fysisk aktivitet, övervikt, diabetes, rökning och hög alkoholkonsumtion. Blodtrycket stiger också med åldern.
Koll på trycket
Blodtrycket spelar en avgörande roll för en god hjärthälsa. Därför är det viktigt att under hela vuxenlivet hålla koll på blodtrycket. Ett blodtryck på över 140/90 mmHg (millimeter kvicksilver) anses förhöjt och ligger du nära den nivån eller högre finns det anledning att se över livsstilen.
Aktiva val
Det finns mycket du kan göra själv för att behålla ett blodtryck på normal nivå. Några exempel är:
- Rör på dig regelbundet – även måttlig motion stödjer hjärthälsan.
- Ät mer varierat och öka mängden grönsaker, bär och frukt. Här finner du 8 blodtrycksvänliga kosttips.
- Fimpa rökningen.
- Var varsam med ditt alkoholintag.
- Ha särskild koll på blodsockret om du har diabetes.
- Stressa mindre – och använd tekniker för att gå ned i varv.
Högt blodtryck största risken
En ny studie visar att högt blodtryck är orsaken till omkring 54 procent av alla strokefall och 47 procent av alla sjukdomar i kranskärlen.
Det gör högt blodtryck till den viktigaste påverkbara riskfaktorn för hjärt- och kärlsjukdom. Viktigare än exempelvis rökning, förhöjda blodfettvärden och diabetes.
Samverkande riskfaktorer
Vanligt är dock att flera faktorer i kombination leder till väsentligt ökad risk för hjärt- och kärlbesvär.
Det finns alltså all anledning att vara observant på blodtrycket, särskilt om du har andra riskfaktorer för hjärt- och kärlbesvär.
Var går gränsen?
För en i övrigt frisk person ligger gränsvärdet för förhöjt blodtryck vid 140/90 mmHg (mild hypertoni). Ett värde över 160/100 mmHg räknas som måttlig hypertoni och över 180/110 mmHg som svår hypertoni.
Vad gäller vid hemmamätning?
För patienter över 80 år räknas ett blodtryck över 160/90 mmHg som gränsvärde.
Vid blodtrycksmätning hemma brukar 135/85 mmHg anges som referensvärde. Vid hemmamätning är det viktigt att vila minst 5-10 minuter innan blodtrycket tas. För säkrast resultat rekommenderas även att ta blodtrycket några gånger i följd och att man sedan räknar fram genomsnittet.
Ger få symptom
Hur märker jag då att blodtrycket är för högt? Ett problem är att det oftast inte märks alls i vardagen. Det är först när blodtrycket blir riktigt högt som det kan ge huvudvärk, yrsel, trötthet och andra symptom.
Med en egen blodtrycksmätare kan du själv ha koll på ditt blodtryck om du vet med dig att du ligger i riskzonen, inte bara för hjärt- och kärlsjukdomar utan även för en rad andra sjukdomar. Högt blodtryck kan även påverka hjärna, njurar och lungor.
Låt hjärtat va´med!
Ett normalt blodtryck är en viktig ”friskfaktor” när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Andra sådana är en aktiv livsstil med regelbunden motion, måttlighet med alkohol, rökstopp, goda sömnvanor och en väl varierad kost med mycket grönsaker och frukt.
Med SanoKardio kan du komplettera kosten med naturliga näringsämnen från tomat som lykopen och betakaroten (båda välkända antioxidanter) i kombination med tiamin och E-vitamin. Tiamin bidrar till att upprätthålla en normal hjärtfunktion och energiomsättning. E-vitamin bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Läs gärna mer om SanoKardio här.