Alkohol i måttliga mängder och vid festliga tillfällen kan vara ett sätt att unna sig det där lilla extra. Ett glas vin kan vara bra för hjärtat. Men för mycket alkohol ökar risken för högt blodtryck – och därmed även risken för stroke och andra hjärt- och kärlsjukdomar.
De flesta förknippar alkohol med fest och firande. Och visst måste vi kunna få unna oss att ta ett glas vin eller en öl då och då. Alkohol, och då särskilt rött vin, kan i måttliga mängder till och med minska risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar.
Kombinera med mat!
Att dricka för mycket och för snabbt kan dock vara rejält påfrestande för hjärtat. Ett bra tips är därför att dricka måttligt och äta samtidigt, det gör att kroppen lättare kan ta hand om alkoholen.
Visste du förresten att du genom att avstå från alkohol under så kort tid som 1-2 veckor kan bidra till att sänka ett förhöjt blodtryck? Ju oftare och ju mer alkohol du dricker, desto mer kan du sänka trycket genom att minska mängden alkohol eller avstå helt under en period. Läs gärna mer om detta här.
Se upp med rytmen
Andra risker med ett högt alkoholintag är att det kan leda till rytmrubbningar i hjärtat, kranskärlssjukdomar och stroke.
Koll på blodfetterna
Höga halter av alkohol i blodet kan också öka förekomsten av skadliga blodfetter som triglycerider.
En ofta förbisedd riskfaktor för hjärt- och kärlbesvär är förekomsten av oxiderat LDL, som visats öka risken för att blodet ska klumpa ihop sig i kärlen samtidigt som kärlväggarna blir mindre elastiska. Intressant läsning om detta finns att finna i en studie publicerad i ansedda Atherosclerosis 2010. Oxiderat LDL har en benägenhet att lagras i kärlväggarna, varpå så kallade skumceller bildas i en inflammatorisk process som i sin tur leder till minskat blodgenomflöde. Detta kan du läsa mer om i en studie publicerad 2015.
Vin innehåller höga halter av antioxidanter som kan bidra till att hämma oxidativ stress och förekomsten av oxiderat LDL.
Högvärdiga antioxidanter
En naturlig källa till antioxidanter är kosttillskottet SanoKardio, som innehåller ett prisvinnande extrakt med antioxidanterna lykopen, betakaroten och E-vitamin i kombination med hjärtvitaminet tiamin (Vitamin B1). Tiamin bidrar till normal hjärtfunktion och energiomsättning. E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.