Många som talar hjärthälsa med sin doktor får rådet att se över sina kostvanor – och att se upp med kolesterolvärdena. Men hur är det med kolesterol egentligen? Vän eller fiende?
Kolesterol är faktiskt nödvändigt för att din kropp ska fungera. Det utgör en av byggstenarna för cellbildningen och medverkar i produktionen av hormoner. Men bildas det för mycket kolesterol i kroppen kan en del av överskottet av framförallt av LDL-kolesterol fastna i kärlväggarna, enligt gängse synsätt.
Två grupper
Man brukar dela in kolesterolet i två grupper, HDL (det nyttiga kolesterolet) och LDL (ofta kallat det onda kolesterolet). Men allt mer forskning visar att sambandet är mer komplicerat än så.
I en av de mest omfattande långtidsstudier som har gjorts, den s k Framinghamstudien, gick det inte att belägga ett tydligt samband mellan hjärt- och kärlsjukdom och ett högt totalkolesterol eller högt LDL. Däremot noterades en påtagligt ökad dödlighet hos patienter med kraftigt sänkt totalkolesterol.
Biverkningar av statiner
Hur hänger det ihop? Även personer med lätt till måttligt förhöjda kolesterolvärden behandlas ju med läkemedel som statiner för att minska risken för hjärt- och kärlhändelser.
Bra fråga med tanke på att statiner är världens mest sålda läkemedel i dag. Till stor nytta för personer med hög risk för vissa typer av hjärt- och kärlsjukdomar – men uppenbart av mer tveksam nytta för personer med lätt förhöjt blodfettvärde. Särskilt med tanke på att många av dem som får statiner får besvärliga biverkningar av medicineringen.
Oxiderat LDL i fokus
Nyare forskning tyder på att höga halter av oxiderat LDL, oxLDL, i blodet utgör den kanske främsta riskfaktorn för fettrelaterade hjärt- och kärlbesvär. Ett värde som man inte ens mäter regelmässigt idag.
Med rätt typ av kost med mycket grönsaker kan du minska risken för att rubba den känsliga blodfettbalansen och halten av oxiderat LDL. Antioxidanter, som finns i frukt och grönt, motverkar nämligen oxidationsprocessen i kroppen. Oxidativ stress är ett begrepp som nämns allt oftare, läs mer om det här.
Kolhydrater och kött?
Kolhydrater är nödvändiga, men välj gärna kolhydrater som tas upp långsamt i kroppen. Råris är bättre än vid förbehandlat ris, fullkornspasta bättre än snabbmakaroner och grovt bröd med fullkorn bättre än vitt bröd.
Kött, fågel och fisk ger viktiga proteiner och fettämnen, men senare tids forskning visar att det kan vara klokt att hålla igen lite om du äter mycket rött eller rökt kött.
SanoKardio är ett kosttillskott baserat på tomatextraktet Lycored Nutrient Complex. SanoKardio innehåller antioxidanterna lykopen och betakaroten i kombination med vitamin B1, tiamin, och är skräddarsytt för att bidra till god hjärthälsa*.
Allt i en kapsel – för hjärtats skull!*
Är du osäker på om du får i dig tillräckligt med antioxidanter via kosten är SanoKardio ett bra val med sin unika kombination av antioxidanter och ”hjärtvitaminet” B1 (tiamin) som bidrar till normal hjärtfunktion. Via SanoKardio får du även i dig E-vitamin, en antioxidant som bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress.
Kosten utgör en av många viktiga faktorer för att att förebygga hjärt- och kärlrelaterade besvär. Här finner du 5 ytterligare hjärtvänliga tips.